Gavę gėlių, visad jaučiamės smagiai ir pakylėtai, nes gėlės visuomet simbolizuoja artimo, mylimo žmogaus dėmesį. Deja, kaip ir visi skinti augalai, šios anksčiau ar vėliau nuvysta, o mes dėmesio ženklais norime gėrėtis ir mėgautis kuo ilgesnį laiką, todėl šiame straipsnyje pateikiame pagrindinių patarimų sąrašą, kuris padės jūsų nuostabioms gėlėms gyvuoti ilgiau.
Pirmasis, tačiau
labai svarbus patarimas – prieš naudodami vazą, visad ją gerai išplaukite.
Atrodo, jog neseniai ją naudojote, o po naudojimo gerai iššveitėte iš padėjote
atgal į lentyną? Nesvarbu, prieš merkdami naują puokštę gėlių, būtinai vazą išplaukite
iš naujo, nes bakterijos kenkia gėlių žiedams. Be to, prieš užsakydami gėles,
pasidomėkite, ar jūsų vazos aukštis atitiks žiedų kotelių ilgį.
Antra, kad ir kaip
žaviai jūsų puokštė atrodo plastikinėje plėvelėje, nieku gyvu jos ten
nepalikite. Gėlių kotelius apkirpkite įmerkę į dubenį taip, kad jis apsemtų
kerpamą vietą. Kirpkite įstrižai, kad kerpama vieta sudarytų smailesnį kampą.
Tai padeda gėlėms įsisavinti vandenį ir maistingąsias medžiagas. Kirpdami
nesutraiškykite gėlių kotelių, geriau šiam darbui atlikti įsigykite aštrias floristo
žirkles. Vilniuje ir visoje Lietuvoje jų rasite bet kuriame sodo prekėmis
prekiaujančiame prekybos centre.
Trečiasis patarimas
– atgaivinti skintas gėles galite pamerkę į šiltą, rankoms plauti tinkamos
temperatūros vandenį. Jokiu būdu nepersistenkite – vanduo neturi būti toks
karštas, jog lengvai galėtų apdeginti ir jūsų rankas ar plaudami jas po tokios
temperatūros vandeniu, tiesiog jaustumėtės nepatogiai. Gėles merkite tik į tokį
vandenį, priešingu atveju jau kitą dieną matysite, kaip jūsų nuostabių rožių
puokštė lenkia žiedus žemyn, o trečiąją dieną jas greičiausiai reikės išmesti.
Ketvirtasis ir mums
visiems plačiai žinomas – būtinai pašalinkite nuo stiebelio tuos lapus, kurie
yra žemiau vazos vandens lygio, nes tai išlaiko vandenį švarų, tuo tarpu
pūvantys lapai ir ant jų esantys mikroorganizmai jį lengvai užteršia. Būtinai
keiskite vazoje esantį vandenį kasdien.
Penktasis patarimas
– pagaminkite gėlėms „limonado“. Jo receptas paprastas – vienas valgomasis
šaukštas baliklio pilamas į vandenį, po jo šliūkštelkite vieną valgomąjį šaukštą
cukraus ir maždaug 2 valgomuosius šaukštus šviežios citrinos sulčių. Jeigu
neturite baliklio, tiks kelios tabletės aspirino, kurias paverskite milteliais
sutrupindami jas šaukštu. Verta atsižvelgti ir į gėlių spalvą – jeigu žiedai
ryškūs, geriau naudokite aspiriną, priešingu atveju baliklis gali paveikti jūsų
ryškiai raudonų žiedų puokštę. Cukrus vandenyje augina bakterijas, kurios
kenkia gėlėms (tačiau cukrus yra jų maistinė medžiaga). Aspirinas arba baliklis
apsaugo vandenį nuo cukrumi mintančių bakterijų dauginimosi. Įpilkite šio
tirpalo į vazą ir visuomet laikykite puokštę atokiau nuo tiesioginių saulės
spindulių.
Na, ir šeštasis – grožėkitės gamtos spalvomis
savo namuose!